Du føler kanskje at du hadde spart opp mye penger til ferien, men endte opp med å bruke langt over hva du hadde budsjettert med. Vel, du er ikke alene. Folk, og da spesielt nordmenn, har nemlig en lei tendens til å bruke uhorvelig mye penger når de er ute og reiser, noe som kan legge en demper på de kommende ferieplanene. Det er nemlig lett å tenke tanker som: ”har jeg egentlig råd til å dra på denne ferien?” og ”hva gjør jeg egentlig hvis ferien blir alt for dyr og jeg ender opp med kredittgjeld?”.
Du er nemlig ikke alene om å ha disse holdningene når du er ute og reiser. Nordmenn troner nemlig øverst på ”verstinglista” over folkeslag som bruker mer penger enn de hadde budsjettert med når de er utenlands.
Feriementalitet
Folk setter ofte alt på pause når de skal ut og reise – og dessverre gjelder dette også den økonomiske sansen man over lengre tid har opparbeidet seg. Penger blir ikke så viktig lengre. Og for all del; det kan virkelig være godt å slippe pengepresset når man skal ut og kose seg, men det å putte hjernen på full feriementalitet kan være svært kostbart.
DollarsAndSense publiserte en artikkel der de virkelig går i dybden på hvilke elementer som gjør at man faktisk bruker mer penger når man er i et ukjent land. De peker på at man ofte opererer med en ukjent valuta hvor man ikke helt kjenner til den reelle verdien og derfor blir mer løssluppen med pengesekken (ja, for hvor mange norske kroner er egentlig 100 kinesiske Yuan?). Videre viser de til at man ofte velger å bare bli kvitt alt av utenlandsk valuta i stedet for å ta det med hjem til Norge. Hvem gidder vel å ha fem hundre Singapore-dollar liggende i skuffen og råtne i mange år?
VG publiserte en artikkel i 2016 som viste at nordmenn har utenlandsk valuta for mange millioner kroner liggende i skuffen. Det kan være greit å slippe å bli en del av den statistikken.
Tips til å få ned reisekostnadene
Hvis du allerede innser at du kanskje er av typen som bruker litt for mye penger når du er på ferie, så finnes det heldigvis løsninger for å få bukt med problemet. Du trenger nemlig ikke ruinere deg hver eneste gang du krysser noen landegrenser. Her er noen tips du nesten garantert ikke hadde tenkt på:
1. Ta med mat på flyplassen
Vet du hva en baguette koster på Gardermoen? 110 kroner. Du kan enkelt lage en like god baguette hjemme for knapt 25% av prisen, og det er fullt lovlig å ta med mat gjennom sikkerhetskontrollen.
2. Reis om natten
Flyreisen kan også være ditt ”hotellopphold” hvis du er av typen som klarer å sove på et fly. Det å ankomme feriedestinasjonen 23:30, slenge inn bagasjen på hotellrommet og legge seg rett i sengen gir nemlig ikke mye verdi for pengene – man betaler jo uansett full pris per natt.
Prøv å ta et fly som gjør at du er fremme grytidlig om morgenen. Ikke bare får du maksimalt ut av dagen, men du sparer også penger på en overnatting.
3. Rabattkoder
Kuponger og rabattkoder er fenomen som har vært store i USA i mange år, men som enda ikke helt har tatt av i Norge. ”Bruk denne rabattkoden og få 10% avslag på alle hotellopphold lengre enn én uke” eller ”få fem prosent avslag på flyreisen ved å melde deg på vårt nyhetsbrev” er ikke ukjente fraser i reiselivsmarkedsføring på nett. Gjør undersøkelser og se om du kan spare noe på din reise.
4. Gå
Transport til og fra feriedestinasjonen (les: flybilletter) er en kostnad de aller fleste er helt ekstremt forsiktig med. Man bruker gjerne ukesvis på å sjekke ut, sammenligne og diskutere svingninger i flyprisen i håp om å klare å bestille på den datoen hvor prisen ligger lavt. Og det er helt korrekt; det er absolutt hundrelapper å spare på å velge riktig tidspunkt.
Men det er knapt noen som tenker over taxi-, buss- og metro-kostnadene når man først har kommet seg frem. Prøv å finn et hotell som tillater deg at du har de mest kurante turistdestinasjonene innenfor et par kilometers omkrets – og bruk benene dine for å nå disse målene.